x
Please install MailChimp plugin

Блог

facebook_cover_image_851px315px_web-1
Представяне водещи и работилници за фестивал на плетивата „Шарена плетеница“
By: imanachin
дек 1, 2016

 

gelova

Сграда В, Зала „Изток”

Блок 1 Начинаещи:

Мариана Гелова е от Велико Търновo и ще представи един от най- българските занаяти – тъкането. И не какво да е тъкане, а гобленово тъкане! В него има от всичко – прежда, вълна, красота и неповторимо усещане за връзка с древните ни български корени. Ако не можете да плетете, но обичате да творите – тази работилница ще ви дари с удоволствието да сътворите картина без да сте художник и да ползвате прежда без да сте плетач.

Мариана е икономист по професия и сертифициран плетач на „Художествено плетиво”.  Занимава се с плетене и шиене, но голямата й любов е тъкането. Преподава в България и чужбина.

 

img_0438

Маргарита Соколова вярва, че няма граници за въображението и мандалите доказват това. С нейна помощ без умения за плетене, но усет към цветове и форми ще се научите да плетете свои лични цветни послания към света!  И това ще бъде само началото на едно истинско пътуване към себе си!

Маргарита също така е арт терапевт, художник и един от основателите на Благотворителна кампания „Изплети топлина”. Автор с две самостоятелни изложби на живопис. Голямата й страст са мандалите от прежда, които са чудесен инструмент за лично и духовно развитие.

 

mihaela-grozdanova

Блок 3 „Напреднали”:

Михаела Грозданова е от онези млади жени, които съчетават в себе си дързостта, духовността и предриемчивостта на българката. И не само! Тя е от поколението творци, които внасят иновации в плетенето и от традиционен занаят го пренасят в 21-ви век. С уменията, които ще ви даде в уъркшопа „Интериор от геометрични фигури“, ще съумеете да сътворите истински чудеса с всяко пространство, което обитавате – дома, офиса, вилата….Готови ли сте за вятъра на промяната?

 

Михаела е и художник, обича психологията, философията и точните науки. Казва, че за нея най-достойният човек е човекът на утрешния ден, онзи който израства всеки ден! Мислещият, надмогващ себе си човек.

 

 

rosi-mitkova

 

Росица Миткова е не просто майстор на художественото плетиво. Тя е един от най-изкусните плетачи на автентични български чорапи с етно елементи, точни копия на музейни експонати. Мислите, че не бихте могли да се научите да плетете чорапи  нашарени с български древни мотиви и шарки? Мислите, че това е знаят само за избрани професионалисти? Лъжете се! Трябват ви само 5 куки, прежда и желание, за да превърнете „невъзможното“ в реалност!

Роси живее и твори в Пловдив. Първата си самостоятелна изложба прави в галерия „Любимо” Благоевград, но нейни чорапи се разхождат  в Европа, Америка, Азия, Африка и дори в далечна Австралия.

 

Сграда В, Зала „Запад”

Блок 4 „Коледа”

vaniabonova

С Ваня Бонова-Маринова ще сътворите най-прекрасният  коледен декор, който можете да си представите! Ще очаровате себе си и всичките си приятели научавайки техниката за безконечно плетене, наречена “Шнур на Цимерман“. Звучи ви щуро? И още как!…..Ще разберете за какво говорим едва след като сътворите сами коледна украса за каквато не сте и мечтали!

Тя е завършила индустриален дизайн, но работи като графичен дизайнер. Комбинацията от интериорен дизайн и плетене е нейната страст. Обожава да превръща „обикновените“ предмети в истински уникални „чудатости“.

 

asia-rusanova

Ася Русанова е преподавател по технология на облеклото и ненадминат майстор в плетивата на една кука, също като баба си, от която се е учила да плете. С нейна помощ ще сътворите истински образец на съвременната мода – шапка на една кука! Неповторим, уникален аксесоар за всяка жена съчетала в себе си си традиция, настояще и бъдеще!

Ася е учредител на фондация „Вратичка за всички“, чиято дейност се изразява в подкрепа на младежи, живеещи и напуснали държавните институции.

 

Блок 2 „Една кука”

sevie

Севие Мехмедова e от Шумен и с нея ще се потопите в една истинска „Магия от бримки“. Под вещото й ръководство ще сътворите уникални плетени обеци на една кука, с които няма как да останете незабележими. Така е, когато в нишките са вплетени любов и вдъхновение!

Севие  е сертифициран плетач на „Художествено плетиво”.  Изработва бижута, шалове, шапки, дантелени покривки и още много декорации за дома.  Съчетава плетивото с мъниста (стъклени и от естествени камъни), както и с кожени, метални и дървени елементи.

 

 

bonka-koleva

Бонка Колева ще ви свърже с онази страст, радост и спонтанност, присъща само на децата, когато създават ….играчки! Под вещото й ръководство в ръцете ви ще оживее истинско снежно човече! Не вярвате? Хайде да се обзаложим! И не само ще оживее, но ще ви дари умения, с които да сътворите толкова много щастие, че ще има в изобилия за вас и хората, които обичате чак до коледните празници, а и много след това!

Бонка Колева е от София и основната й страст е изработването на играчки на една кука. Автор е на група „АртМазето“ и твори в собствената си работилница безброй играчки. Обича това, което прави, защото то носи щастие на малки и големи.