x
Please install MailChimp plugin

Events

facebook_cover_image_851px315px_web-1
Първи национален фестивал на плетивата „Шарена плетеница“ в помощ на хората без дом

facebook_cover_image_851px315px_web-1

 

1 фестивал, 2 зали, 8 уъркшопа, редица изложители и стотици посетители.

1 ден, в който  ще  покажем, че има начин.

Имаме удоволствието да Ви съобщим, че на 10 декември 2016 година предстои да се проведе Първият Национален фестивал за плетива „Шарена плетеница“, който се организира в помощ на хората без дом от фондация „Има начин“.

Кой сме ние?

Фондация „Има начин” е организатор на благотворителна  кампанаия „Изплети топлина”, която всяка година стопля стотици хора останали без  дом. В досегашните издания на кампанията сме стоплили над 5000 хора без дом от редица градове в цялата страна. Желанието ни да отговорим още по-адекватно на нарасналия интерес на нашите доброволци, както и на увеличаващия се всяка година брой бездомни хора, ни доведе до идеята за създаване на ежегоден фестивал на плетивата, който нарекохме „Шарена плетеница“.

С него се отбелязва символично и 5-годишният юбилей от провеждането на националната кампания „Изплети топлина“, в която доброволци плетат шапки, шалове, ръкавици и чорапи за хората без дом.

Цели

В последните години плетенето става все по-популярно, но голяма част от хората са изгубили уменията си, или не е имало баба или майка, които да им предадат този занаят.

Основна цел на фестивала е подкрепата на бездомни хора и това да разпространим, подкрепим и развием сред различни слоеве на населението, един от най-българските занаяти – плетенето.

Благодарение на реализацията на фестивала ще бъдат закупени зимни спални чували за хората без дом, които остават извън центровете за временно и кризисно настаняване през студените зимни дни.

Програма

Предвидили сме изключително разнообразна програма, която е разделена в две направления. Ще предложим 8 различни работилници по плетене, в които ще покажем нови умения и интересни приложения на преждата, както за начинаещи и любители, така и за напреднали. Предвидили сме и безплатни работилници за деца и родители през целия ден.

Билетите за работилниците гарантират място, материали (прежда и игли), нови умения, нови приятелства и един незабравим ден! Работилниците по плетене ще се проведат в 2 зали под ръководството на утвърдени лектори и помощници, като във всеки уъркшоп ще могат да вземат участие до 50 участника, за да гарантираме комфорта и лесното придобиване на новите умения.

Сграда В, Зала „Изток”

Блок „Начинаещи”

10:00-11:30 ч – „Гобленово тъкане – Фундаменти и тайни”, водещ Мариана Гелова

11:45-13:15 ч – „Работа с прежда за дух и тяло – Мандали”, водещ Маргарита Соколова

Блок „Напреднали”

14:30-16:00 ч – „Плетене на чорап с етно мотиви”, водещ Росица Миткова

16:15-17:45 ч – „Как да направим интериора ни по-цветен с плетива. Декорация и приложения”, водещ Михаела Грозданова

Сграда В, Зала „Запад”

Блок „Една кука”

10:00-11:30 ч – „Плетено бижу – плетене на обици на една кука”, водещ Севие Мехмедова

11:45-13:15 ч – „Бримка – плетене на играчки”, водещ Бонка Колева

Блок „Коледа”

14:30-16:00 ч – „Капка по капка – шапка” – плетене на една кука”, водещ Ася Русанова

16:15-17:45 ч – „Коледна украса – бързо и лесно с вашите ръце” – шнур на Цимерман”, водещ Ваня Бонова-Маринова

Освен работилниците, ще има отворена програма, в която ще вземат участие производители и вносители на прежда, арт-творци в зоната с щандове.

В рамките на един ден, в търговската част на Софарма БизнесТауърс, любезен домакин на фестивала, ще бъдат подредени щандовете на над 35 изложители, където ще може да бъде открито всичко свързано с плетенето – от прежди, игли и арт-аксесоари до облекло и готови изделия за интериор от прежда.

Заповядайте да научите нещо ново или да затвърдите вече придобитите умения. Билети можете да закупите от мрежата на Eventim – http://bit.ly/2fKc6wW